Värt att veta

Morot   En morot om dagen
Länge har man känt till att morötter går att äta. För ca 2000 år sedan använde grekerna moroten som medicin. I England på 1500-talet använde hovdamerna blasten till att pryda sig med i håret eller på hatten. Roten ansågs mindre värdefull. De gamla grekerna trodde att en man som åt morot fick en stor snopp. Det stämmer inte. Men sant är att moroten är rena hälsomedlet.
En morot om dagen är en bra regel!

Morötter innehåller fibrer vilket är bra för magen. De är också bra för tänderna. Slutligen är morötter viktiga för att vi skall se bra!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Lök   Lök
Lök har uppskattats av människan sedan flera tusen år. Lök har varit både mat och medicin. Det var också en bra trollväxt. Man trodde förr att lök skyddade mot häxor, ormar och andra onda saker.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Broccoli   Broccoli
Broccoli kommer från Italien. Det är kanske den förnämsta medlemmen av kålfamiljen. Nog är det konstigt att knopparna av en växt kan vara en läcker grönsak? Men så är det med broccoli.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Tomat   Historien om tomaten
Plantan härstammar från Latinamerika. Spanjorerna var först med att odla tomater, det gjorde dom redan på 1500-talet. Tomaten betraktades mest som en medicin.
Fransmännen kallade den för kärleksäpple eftersom dom trodde att den hjälpte mot kärleksproblem. Det var först på slutet av 1800-talet man började använda den i matlagningen.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Squash   Squash
Squash är en släkting till gurkan, den är en mycket gammal grönsak. På två platser vid Illinois River har man hittat 7000 år gamla skalbitar. Den odlades först av indianerna och namnet kommer från det indianska ordet askoot-asquash som betyder "kan ätas rå".

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Potatis   Potatis
Potatisens hemland är Peru. När de spanska erövrarna kom till Peru på 1500-talet, lärde indianerna dem att äta potatis. Men det tog lång tid innan gemene man i Europa insåg hur väldigt gott det är med potatis. En av de mest spännande sorterna är Kongo. Den potatisen är lilablå, potatismoset får en härlig blå färg.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::